Terug naar overzicht

Bescherm uw geliefde(n) met een schuldsaldoverzekering

Heel wat mensen onderschrijven samen met hun partner een hypothecaire lening. Daarbij is een schuldsaldodekking voor beide partners zeker aan te raden. En dat kan met 2 verzekeringscontracten.

Stel dat u komt te overlijden vóór uw woningkrediet is afbetaald. De kans is dan aanzienlijk dat uw geliefden het risico lopen om in een ernstig financieel moeilijke situatie terecht te komen. Een schuldsaldoverzekering kan hen deze extra tegenslag besparen, omdat het de achterblijvende partner beschermt tegen de financiële gevolgen van een overlijden. Een schuldsaldoverzekering wordt doorgaans afgesloten om (een deel van) het saldo van een hypothecair krediet verder af te lossen. Het is geen verplichte verzekering, maar zeker bij grote leningen (zoals een woonkrediet) zal de kredietgever – als extra waarborg – verzoeken om zo'n verzekering af te sluiten.

U verzekert best beide partners

Het overlijden van een partner kan een aanzienlijk grotere financiële impact hebben dan men mogelijk op het eerste gezicht zou denken. De inkomsten zullen namelijk aanzienlijk verminderen, terwijl de lening blijft doorlopen... Of de overlevende partner zou plotseling moeten overstappen naar een andere, minder goed betaalde baan om de zorg voor de kinderen te kunnen voortzetten...

Enkel de partner met het hoogste inkomen verzekeren, is niet de meest optimale keuze. Bovendien, als de overleden partner niet verzekerd is, zal de langstlevende partner helemaal geen vergoeding ontvangen en dreigt er een financiële ramp. Het is raadzaam om rekening te houden met alle directe en indirecte gevolgen wanneer één van beide partners overlijdt.

Laat het duidelijk zijn: het is raadzaam dat beide partners genieten van de bescherming van een schuldsaldoverzekering. Want meestal kunnen koppels met twee schuldsaldoverzekeringen – één voor elke partner – proactief inspelen op vele mogelijke (grote) problemen.

Daarnaast geniet u en uw partner beiden van een fiscaal voordeel wanneer u elk een schuldsaldoverzekering afsluit. Dit geldt natuurlijk, tenzij uw fiscale aftrekruimte nog niet volledig is benut door uw woonkrediet.

Voor hoeveel verzekeren?

Bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering moet u beslissen welk percentage van het bedrag u voor beide partijen wilt verzekeren. U kunt bijvoorbeeld 100% van het geleende kapitaal voor beide partners verzekeren: dit biedt de meest volledige bescherming, aangezien de lening dan simpelweg vervalt bij overlijden van één van u beiden.

U kunt echter ook kiezen om een lager percentage van het geleende kapitaal te verzekeren. In dat geval moet de langstlevende partner nog een deel van de lening afbetalen. Het is daarom van groot belang dat u, alvorens de verzekering af te sluiten, goed overweegt of deze verzekering optimaal aansluit bij uw eisen en behoeften.

Welke premie?

De premie voor uw schuldsaldoverzekering wordt berekend op basis van het overlijdensrisico. Hierom dient u een medische vragenlijst in te vullen en mogelijk ook een medisch onderzoek te ondergaan. Oudere personen of personen met bepaalde aandoeningen of ziekten* betalen doorgaans een hogere premie, of kunnen in ernstige gevallen zelfs geweigerd worden voor verzekering. De looptijd van de verzekering en het bedrag waarvoor deze tussenkomt bij overlijden, spelen uiteraard ook een belangrijke rol in de vaststelling van de premie.

Meer informatie nodig?

Kort samengevat: bent u van plan om te lenen voor de aankoop en/of het bouwen/verbouwen van een woning? Zorg er dan voor dat u met een schuldsaldoverzekering voldoende financiële bescherming heeft, zodat u met een gerust hart kunt slapen (in uw nieuwe slaapkamer!).

Heeft u vragen of wenst u meer gedetailleerde informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u verder te helpen met professioneel advies op maat!

Bron: abcverzekering.be, economie.fgov.be

* In bepaalde gevallen hebben ex-kankerpatiënten en chronisch zieken het 'recht om vergeten te worden' bij het aanvragen van een schuldsaldoverzekering. Ook hierover kunnen wij bij Miglia u meer informatie verstrekken."


Miglia-advies nodig?


FSMA 0885.868.435 RPR Gent – Fintro is een afdeling van BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, 1000 Brussel (RPR Brussel –BTW BE 0403.199.702). De Fintro agenten zijn bij de FSMA als verzekeringsmakelaar ingeschreven. V.U. Steve Sax, Fintro Oostakker, Oostakkerdorp 38, 9041 Oostakker. Fintro Oostakker Miglia bv is gehouden aan de FSMA gedragscode.Beleid belangenconflict | Gedragsregels Tussenpersoon | Duurzaamheidsbeleid | Remuneratiebeleid