Terug naar overzicht

Sparen met belastingvoordeel? Breng het snel nog in orde!

Volgend jaar profiteren van een belastingvoordeel? Doe aan pensioensparen of langetermijnsparen en stort nog voor het einde van het jaar de maximale premie. Beide formules kunt u ook combineren om zo uw fiscaal voordeel nog verder te verhogen!


Met pensioensparen en/of langetermijnsparen legt u een spaarpotje aan voor later en geniet u bovendien van een belastingvoordeel. U kunt ook tegelijkertijd aan pensioensparen en langetermijnsparen doen, en voor beide contracten een fiscaal voordeel ontvangen.

Waarom pensioensparen en/of langetermijnsparen?

Wilt u na uw pensioen van het leven genieten en actief blijven? Waarschijnlijk komt u dan niet uit met alleen het wettelijke pensioen om uw levensstandaard te behouden. Kijk daarom vooruit en begin op tijd met fiscaal sparen.

U kunt pensioensparen en langetermijnsparen in tak 21 en tak 23.

 • Tak 21-levensverzekering

  U spaart veilig met een gewaarborgd kapitaal en de zekerheid van een gewaarborgde rentevoet, met mogelijk nog een winstdeling.

 • Tak 23-levensverzekering

  U stort premies in beleggingsfondsen met een potentieel hoger rendement. Maar zonder kapitaalgarantie en het rendement hangt af van de evolutie van die fondsen. Eventueel komt hierbij een winstdeling.

Vanaf en tot welke leeftijd?

Met pensioensparen en langetermijnsparen kunt u al beginnen vanaf 18 jaar. Om het fiscale voordeel te genieten, heeft het natuurlijk pas zin als u een inkomen heeft dat hoger ligt dan het netto belastbaar inkomen. Voldoet u aan die voorwaarde, dan geldt: hoe eerder u start, hoe beter! Want zo haalt u meer belastingvoordeel uit uw spaarplan. Ook zal uw pensioenkapitaal hoger zijn en meer rente opbrengen.

Op uw 60e verjaardag (of op de 10e verjaardag van uw contract als u het afsloot vanaf uw 55e jaar) wordt er een anticipatieve heffing van 8% toegepast op pensioensparen. U kunt het beste nog na uw 60e doorgaan tot het jaar waarin u 64 wordt. Want over die bedragen hoeft u geen belasting meer te betalen, maar u behoudt wel de belastingvermindering.

Bij langetermijnsparen bedraagt die anticipatieve heffing 10% en is er een premietaks van 2% verschuldigd. In tegenstelling tot pensioensparen blijft langetermijnsparen ook na uw 65e een fiscaal voordeel opleveren. U moet dan wel vóór die leeftijd uw contract afsluiten en het eerste bedrag storten.

Hoeveel kunt u sparen voor maximaal belastingvoordeel?

Pensioensparen

U heeft de keuze tussen twee fiscale systemen. U moet het gekozen regime elk jaar aangeven.

 • Belastingvoordeel van 30% (max. 297 euro)
  als u stort tot een plafond van 990 euro.

 • Belastingvoordeel van 25% (max. 317,50 euro)
  als u stort tot een plafond van 1.270 euro.

Trap echter niet in de fiscale valkuil: Want kiest u voor het tweede fiscale systeem en stort u een jaarlijks bedrag tussen 990 euro en 1.188 euro, dan komt dat nadelig uit.

Voorbeeld: Stort u 1.000 euro, dan krijgt u een fiscaal voordeel van 25% en ontvangt u 250 euro terug. Dat is 47 euro minder dan de 297 euro die een storting van 990 euro oplevert in het eerste fiscale systeem met 30% belastingvoordeel.

Langetermijnsparen

Het belastingvoordeel kan oplopen tot 705 euro als u het maximumbedrag van 2.350 euro stort. Het plafond voor langetermijnsparen is individueel en afhankelijk van uw beroepsinkomen.

Let op: Langetermijnsparen valt onder dezelfde fiscale regels als onder meer kapitaalaflossingen, interesten en premies van de schuldsaldoverzekering om de terugbetaling van de hypothecaire lening van uw enige eigen woning te garanderen in geval van overlijden. Afhankelijk van het gewest waar u woont en de datum waarop u uw lening heeft afgesloten, is het mogelijk dat u geen of slechts een beperkt fiscaal voordeel geniet.

Meer fiscaal voordeel als u combineert!

Voldoet u aan de voorwaarden om zowel aan pensioensparen als aan langetermijnsparen te doen, dan kan dat u meer dan 1.000 euro voordeel opleveren. Samen bekijken we wat voor u de beste oplossing is.

Wilt u volgend jaar maximaal profiteren van een belastingvoordeel, dan is nu hét moment om u te informeren. Samen bekijken we wat voor u de beste oplossing is. Neem contact op met Miglia!


Miglia-advies nodig?


FSMA 0885.868.435 RPR Gent – Fintro is een afdeling van BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, 1000 Brussel (RPR Brussel –BTW BE 0403.199.702). De Fintro agenten zijn bij de FSMA als verzekeringsmakelaar ingeschreven. V.U. Steve Sax, Fintro Oostakker, Oostakkerdorp 38, 9041 Oostakker. Fintro Oostakker Miglia bv is gehouden aan de FSMA gedragscode.Beleid belangenconflict | Gedragsregels Tussenpersoon | Duurzaamheidsbeleid | Remuneratiebeleid