Terug naar overzicht

Op vakantie met de auto? 5 tips voor een auto die de reis aankan

Niemand kan uw auto beter klaarmaken voor een verre reis dan uw garagehouder. Plan dus zeker op tijd een check-up in. Maar u kunt zelf ook de kans op problemen fors verkleinen met deze tips.

Het belooft een drukke zomer te worden op de Europese wegen. Meer Belgen dan anders hebben beslist om de auto te nemen om naar het zuiden te trekken. Tegelijkertijd komen bijstandsverleners met de dringende oproep om zich maximaal voor te bereiden om autopech te vermijden, want het vinden van een vervangwagen kan deze zomer mogelijk een uitdaging zijn.

Met deze 5 tips van bijstandsverlener Touring kunt u uzelf alvast veel ellende besparen.

1 - Goede banden met voldoende profieldiepte zijn een must

Op reis vertrekken met banden die de slijtagegrens van 1,6 mm profieldiepte benaderen, is nooit een goed idee. Snelle ritten over de snelweg en extra belading versnellen de achteruitgang van de banden. En u wilt niet met kale banden aan de terugreis beginnen. Ook naar het zuiden rijden op uw winterbanden is helemaal not done!

2 - Controleer de bandenspanning voor uw vertrek én voor de terugreis

Gaat u zwaar beladen op reis, dan is een aangepaste (hogere) bandendruk aangewezen. Het instructieboekje bij uw auto geeft u de juiste waarden. Een band die onvoldoende is opgepompt, wordt veel warmer door de extra wrijving, waardoor het risico op een klapband toeneemt. Een juiste bandenspanning voorkomt bovendien lekrijden en beschadigde velgen op slechte wegen.

3 - Controleer het oliepeil of voer een oliewissel uit

Snel rijden en zware belading vragen ook meer van de motor. U helpt uw motor wanneer de motorolie vers en van goede kwaliteit is en het oliepeil correct is. Een extra litertje motorolie meenemen om het oliepeil voor de terugreis aan te vullen, is geen gek idee.

4 - Ook de koelvloeistof is van levensbelang voor uw motor

Controleer het niveau bij een koude motor. Kijk ook meteen of de koelvloeistof helder van kleur is. Troebele koelvloeistof doet alarmbellen afgaan, omdat het kan wijzen op een ernstig motordefect zoals een lekke koppakking. Daarmee vertrekt u niet op reis.

En terwijl u toch al onder de motorkap zit: ga ook meteen het niveau van de remvloeistof na en vul het ruitensproeierreservoir.

5 - De accu is niet enkel in de winter een zorgenkind

Start uw auto moeilijk? Dan is uw accu misschien aan het einde van zijn levensduur gekomen en aan vervanging toe. Dat is vaak na een vijftal jaar het geval. Het intensieve gebruik van de airco, maar ook nevenverbruikers zoals gps- en gsmladers belasten de alternator en de accu. Daarom is ook in de zomer een goede autobatterij een must.

Kortom, een auto in prima staat en een goede reisbijstand zijn deze zomer meer waard dan ooit. Want zorgen, die wilt u er tijdens uw vakantie niet bij hebben, toch?


Miglia-advies nodig?


FSMA 0885.868.435 RPR Gent – Fintro is een afdeling van BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, 1000 Brussel (RPR Brussel –BTW BE 0403.199.702). De Fintro agenten zijn bij de FSMA als verzekeringsmakelaar ingeschreven. V.U. Steve Sax, Fintro Oostakker, Oostakkerdorp 38, 9041 Oostakker. Fintro Oostakker Miglia bv is gehouden aan de FSMA gedragscode.Beleid belangenconflict | Gedragsregels Tussenpersoon | Duurzaamheidsbeleid | Remuneratiebeleid