Terug naar overzicht

Elektrische auto's: waar moet u op letten?

Wilt u een andere auto aanschaffen? Denkt u erover om de sprong te wagen en te kiezen voor een elektrische wagen? Dan moet u rekening houden met enkele zaken. Een overzicht.

Een nieuw voertuig kiezen, dat gaat vandaag om veel meer dan een merk, model of kleur bepalen. Er zijn de euronormen, de wil om onze ecologische voetafdruk te verminderen en de maatregelen van de overheid om zachte mobiliteit aan te moedigen. We zien een echte elektrificatie van het Belgische wagenpark. Een elektrische wagen is een goede optie, maar er blijven toch nog heel wat vragen over het kostenplaatje en het opladen.

Aankoopprijs

De prijs van elektrische wagens varieert natuurlijk naargelang het merk en model, maar ligt gemiddeld hoger dan die van auto's met een verbrandingsmotor. Als de vraag naar dit type wagen blijft stijgen, zal de aankoopprijs in de komende jaren normaal gezien dalen. In 2021 werden in België 300.000 elektrische en hybride personenauto's ingeschreven. Dat is een groei van 70% voor elektrische wagens in een tijdspanne van één jaar (cijfers Statbel, 1 augustus 2021).

Aan de andere kant is een elektrische wagen goedkoper in onderhoud: het mechanisme is eenvoudiger en de onderdelen hebben een langere levensduur. Bovendien hebben elektrische wagens minder vaak een onderhoud nodig (gemiddeld om de 30.000 km) dan wagens met een verbrandingsmotor.

Uw elektrische wagen opladen: hoe?

U met een klassieke wagen verplaatsen, is gemakkelijk. Overal zijn er benzinepompen, de brandstofprijs is duidelijk aangegeven en betalen kan gewoon met een betaalkaart. Maar hoe zit het met een elektrische wagen?

Er zijn twee oplossingen:

  • 1. Openbaar netwerk van laadstations

    België telt ongeveer 13.000 openbare oplaadpunten. Tegen 2025 moeten dat er meer dan 50.000 zijn. Er zijn verschillende soorten laadstations met verschillende laadsnelheden. Die met een geïntegreerde kabel zijn sneller dan die waarvoor u een eigen kabel moet hebben. De prijs is niet altijd aangegeven, maar over het algemeen geldt: hoe sneller het opladen, hoe duurder. Betalen kan op twee manieren: ofwel heeft u een herlaadkaart van de operator van uw keuze of een applicatie die daaraan is gekoppeld, ofwel betaalt u rechtstreeks aan het laadstation - via een applicatie of een sms - door de instructies op de laadpaal te volgen. Goed om weten: sommige grote winkelketens hebben oplaadpunten waar u uw wagen gratis kan opladen terwijl u winkelt.

  • 2. Thuis opladen

    Als u een elektrische auto heeft, is het bijna essentieel dat u die thuis kan opladen. En ook als u in een appartement woont, kan u – meestal mits toestemming van de mede-eigenaars – een laadpaal plaatsen in de garage of op de buitenparking van het gebouw. Door bij u thuis een laadpaal te installeren, kan u uw auto sneller, veiliger en tegen een lagere kostprijs (die van uw elektriciteit) opladen dan aan een openbaar oplaadpunt. De kosten om zo'n laadpaal te installeren, variëren tussen 500 en 2.000 euro. Door een 'slimme' laadpaal te installeren die op groene energie werkt, kunt u een belastingvermindering genieten van 15% tot 45% van de prijs (tot max. 1.500 euro). U kunt uw elektrische auto ook opladen via een standaard stopcontact in uw huis of garage. U hoeft alleen maar de kabel, die u meestal bij de auto krijgt, in het stopcontact te steken. Deze oplossing is gemakkelijk maar wel heel traag: het duurt 8 tot 20 uur om het voertuig volledig op te laden. Pas op voor brandgevaar: laat uw elektrische installatie nakijken en vermijd het gebruik van een verlengsnoer, aangezien dat meestal niet is aangepast aan de vereiste stroomsterkte.

Uw elektrische wagen verzekeren

Net als bij een gewone wagen bent u verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Informeer gerust bij Miglia wat gedekt is voor een elektrische wagen. Denk bijvoorbeeld aan de specifieke veiligheidsmaatregelen die nodig zijn in geval van schade, zoals het onderdompelen van het voertuig in een watercontainer om batterijbrand te voorkomen – dat moet immers gebeuren door de brandweer en kan u al snel 2.000 euro kosten.

Ga ook na wat uw woningverzekering dekt: wanneer u uw wagen thuis oplaadt - via een oplaadpunt of stopcontact - bestaat het risico op brand. U bent dus maar beter verzekerd.


Miglia-advies nodig?


FSMA 0885.868.435 RPR Gent – Fintro is een afdeling van BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, 1000 Brussel (RPR Brussel –BTW BE 0403.199.702). De Fintro agenten zijn bij de FSMA als verzekeringsmakelaar ingeschreven. V.U. Steve Sax, Fintro Oostakker, Oostakkerdorp 38, 9041 Oostakker. Fintro Oostakker Miglia bv is gehouden aan de FSMA gedragscode.Beleid belangenconflict | Gedragsregels Tussenpersoon | Duurzaamheidsbeleid | Remuneratiebeleid