Terug naar overzicht

Elektrische wagens: 5 veelgestelde vragen beantwoord

Heeft u een nieuwe wagen nodig? Misschien zegt een elektrische auto u wel iets, maar weet u nog niet goed hoe en wat. Het is nu tijd om uw keuzestress in te wisselen voor enkele belangrijke weetjes over elektrische voertuigen of ‘EV’s’.

Er komen steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt die ook nog eens een beter rijbereik hebben. Bovendien stimuleert de overheid de aankoop van elektrische voertuigen met fiscaal interessante voordelen. Wie weet is ook uw volgende wagen dus elektrisch. Voordat u overstag gaat: dit moet u weten over de aankoopprijs, het rijbereik, de fiscale voordelen, de details over opladen en de verzekeringen.

Is een elektrische wagen duur?

De aankoopprijs van een wagen met een elektrische motor ligt hoger dan die van een auto die op benzine of diesel rijdt. Dat komt vooral door het technisch vernuft van de oplaadbare batterijen.

Anderzijds vraagt een elektrische auto minder onderhoud, doordat de motor een stuk eenvoudiger in elkaar steekt. De energiekost ligt ook lager, vooral als u de wagen voornamelijk thuis oplaadt. Als u de wagen oplaadt aan een publieke laadpaal, betaalt u uiteraard meer voor uw elektriciteit.

Hoe ver kunt u rijden met een elektrische wagen?

Het rijbereik, of de actieradius, van een EV is de afstand die u kunt rijden met een volle batterij. Die ligt soms tot de helft lager dan bij een klassieke benzine- of dieselauto met een volle brandstoftank. Afhankelijk van het model en het gebruik – in de stad versus op de snelweg bijvoorbeeld – schommelt het bereik tussen 150 tot 600 kilometer.

Het rijbereik wordt nog door andere factoren beïnvloed:

 • De wagen zelf:
  Net zoals bij een klassieke auto, zal een grote en zware elektrische auto doorgaans meer verbruiken dan een kleiner exemplaar.

 • Het weer en de wegomstandigheden:
  Bij koud weer bijvoorbeeld raakt de batterij sneller leeg.

 • Uw rijstijl:
  Beperkt u uw snelheid tot 100 km/u, dan spaart u op het energiegebruik en komt u dus verder dan bij hogere snelheden. U bent misschien zelfs eerder op uw bestemming omdat u tussentijds niet of minder hoeft bij te laden. U kunt ook energie winnen door gebruik te maken van het regeneratieve remsysteem: een EV kan bij het afremmen deels energie terugwinnen om de batterij weer op te laden.

Wat zijn de fiscale voordelen?

Een elektrische auto is duurder in aankoop dan een diesel- of benzinewagen, maar u betaalt minder belasting op inverkeerstelling en minder of geen jaarlijkse verkeersbelasting. Een 100% elektrische auto is dus fiscaal aantrekkelijk. Wat u aan taksen betaalt, verschilt afhankelijk van waar u uw wagen inschrijft: Vlaanderen, Wallonië of Brussel.

 • Vlaams Gewest:

  • Vrijgesteld van jaarlijkse verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling (BIV)

  • 100% fiscaal aftrekbaar voor ondernemingen

 • Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

  • Belasting op inverkeerstelling (BIV): 61,50 euro

  • Jaarlijkse verkeersbelasting: 92,93 euro (jaarlijks geïndexeerd)

  • 100% fiscaal aftrekbaar voor ondernemingen

Hoe laadt u de auto op?

Een belangrijk verschil met een brandstofauto: batterijen opladen duurt aanzienlijk langer dan een tank vullen. Dit hangt af van waar u dit doet: aan een snellaadstation of gewoon thuis via het stopcontact.

Thuis:

De meest voordelige optie is thuis opladen, vooral tijdens de daluren, en zeker als u zonnepanelen heeft. Een gewoon stopcontact met een goede aarding en een speciale laadkabel is in principe voldoende, maar het opladen duurt wel enkele uren. De stekker kan ook merkbaar warmer worden.

Een eigen oplaadpunt thuis is veiliger en bespaart u ook tijd omdat u uw auto 's nachts kunt opladen. U moet echter wel voldoende ruimte op uw eigendom hebben om uw auto bij het laadpunt te parkeren.

Onderweg:

Er zijn gewone laadpunten en snellaadstations. Die laatste vindt u vaak langs drukke wegen en bij tankstations langs snelwegen. Ze laden de batterij van de meeste elektrische wagens op tot 80% in ongeveer een kwartier tot drie kwartier. Maar ze zijn natuurlijk wel duurder.

Voor beide heeft u een laadpas nodig, met of zonder abonnement. Er bestaan universele laadpassen voor laadpunten van verschillende aanbieders. Laadpalen bij winkelcentra, garages, parkeerterreinen en bedrijven zijn vaak gratis.

Bent u bang dat een lege batterij u plotseling tot stilstand brengt? Er zijn verschillende apps die u naar de dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten op uw route kunnen leiden.

Hoe zit het met de verzekeringen?

Net als voor elke andere auto moet u voor uw elektrische wagen een Burgerlijke aansprakelijkheid Auto (BA Auto) afsluiten. Uw verzekeringspremie wordt vooral bepaald door de aankoopwaarde van de auto en het vermogen van de elektrische motor (in kW).

Wilt u helemaal gerust zijn? Een omniumverzekering dekt veel, zoals materiële schade, schade door brand, diefstal, glasbreuk, aanrijdingen met dieren en natuurgeweld. Ook risico's die eigen zijn aan elektrische auto’s zijn in principe inbegrepen: schade aan laadkabels, eventuele extra veiligheidsmaatregelen na een ongeval, enzovoort. Ga zeker na of de batterijen voldoende verzekerd zijn in de omniumverzekering die u kiest.

Een lekke band, accu- of motorproblemen, zonder stroom vallen onderweg omdat u het rijbereik verkeerd hebt ingeschat... Een bijstandsverzekering is geen overbodige luxe. Als de pechverhelper geen booster bij zich heeft waarmee hij uw lege batterij snel kan opladen, zal hij uw auto naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt of naar uw huis slepen.

Ga ook na wat uw woningverzekering dekt: als u uw wagen thuis oplaadt - via een oplaadpunt of stopcontact - bestaat het risico op brand.

Wilt u meer informatie?

Wordt uw volgende auto een elektrische? Die keuze is aan u! Voor advies over de verzekering van uw nieuwe wagen kunt u altijd bij Miglia terecht.


Miglia-advies nodig?


FSMA 0885.868.435 RPR Gent – Fintro is een afdeling van BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, 1000 Brussel (RPR Brussel –BTW BE 0403.199.702). De Fintro agenten zijn bij de FSMA als verzekeringsmakelaar ingeschreven. V.U. Steve Sax, Fintro Oostakker, Oostakkerdorp 38, 9041 Oostakker. Fintro Oostakker Miglia bv is gehouden aan de FSMA gedragscode.Beleid belangenconflict | Gedragsregels Tussenpersoon | Duurzaamheidsbeleid | Remuneratiebeleid