Terug naar overzicht

Energie besparen? Zó maakt u uw woning winterklaar

De winter komt er stilletjes aan. Houdt u uw hart al vast voor de gas- en elektriciteitskosten die erbij horen? Weet dat u met enkele makkelijke en effectieve ingrepen in huis een groot verschil kan maken op uw energiefactuur. Zonder aan comfort in te boeten.

Energiezuinig verwarmen: warm aanbevolen

We weten het allemaal al langer: isoleren loont. Er zijn vijf plekken in uw huis waar de meeste warmte verloren gaat: dak, zolder, gevels, ramen en vloeren. Als u die aanpakt met de juiste isolatie houdt uw huis de warmte langer vast en moet uw verwarming minder aan de slag. Maar lukt dat niet meer voor de komende winter, kunt u toch met enkele kleine ingrepen uw woning beter isoleren:

 • Hang gordijnen aan de ramen om de warmte binnen te houden. Let wel op met overgordijnen: deze mogen de radiatoren niet bedekken en hangen best zo dicht mogelijk bij de vensters. Anders verdwijnt de warmte van de radiatoren achter de gordijnen.

 • Plaats geen meubels voor de radiatoren zodat de warmte vrij kan circuleren in de kamer. Maak radiatoren en convectoren regelmatig stofvrij om het warmterendement te bewaren.

 • Houd de thermometer in de gaten en verlaag de omgevingstemperatuur naar 19-20°C in uw woonkamer en beperk deze tot 16°C voor de slaapkamers en onbewoonde ruimtes. Voelt dat wat fris aan, kan een trui wonderen doen. Met een goed geprogrammeerde thermostaat die automatisch uw verwarming aan- en uitzet, bespaart u daarbovenop nog 7 à 10% op uw energieverbruik.

 • Plak de kieren aan uw ramen en deuren af met tochtstrips en leg een tochtrol voor uw deur. Voor andere openingen aan uw huis, zoals kieren bij een raamkozijn bijvoorbeeld, kunt u de siliconenkit gebruiken.

Gun uzelf voldoende licht zonder dat de kosten de pan uit swingen

Een gezellig winterinterieur kan niet zonder licht. Bespaar op uw elektriciteitsrekening door enkele eenvoudige aanbevelingen te volgen:

 • Benut zoveel mogelijk natuurlijk licht. Plaats meubels en werkruimten dichtbij ramen. Zo bespaart u makkelijk een uur licht per dag.

 • Vervang halogeenlampen door ledverlichting. Ledlampen verbruiken tot 90% minder elektriciteit en gaan langer mee. Vervang ook uw klassieke lichtbuizen op tijd: op het einde van hun levensduur geven ze minder licht terwijl ze toch evenveel verbruiken.

 • Verbind de buitenverlichting met een bewegingsdetector, klok of schemerschakelaar. Verlaat u een kamer, doe dan zelf het licht uit.

Elektrische apparaten: meer doen met dezelfde hoeveelheid elektriciteit

We hebben allemaal een heel arsenaal aan elektrische toestellen in huis. Logisch dus dat die een grote hap uit uw energiebudget nemen. Daarom loont het om enkele simpele vuistregels te hanteren:

 1. Is een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe, koop dan een energiezuinige variant.

  Een energie-efficiënt toestel kost meer in aankoop, maar het verschil verdient u terug in lager stroomverbruik.

 2. Bind de strijd aan met sluipverbruikers.

  Haal laders van gsm's, tablets enz. uit het stopcontact zodra de toestellen zijn opgeladen. Als u de lader laat zitten, blijft hij elektriciteit verbruiken. Toestellen in waakstand verbruiken ook energie. Zet ze dus bij voorkeur volledig uit wanneer u ze niet gebruikt.

 3. Doe de was op 40° in plaats van op 60°.

  Zo bespaart u meteen 25% elektriciteit. Laat de was goed centrifugeren voor u hem laat drogen. De droogtijd zal ongeveer een derde minder bedragen. Tot slot: stop niet te veel wasgoed in de droogkast. Dat vermindert de efficiëntie en verhoogt het energieverbruik.

 4. Ontdooi regelmatig uw diepvriezer.

  Een laagje ijs van slechts 3 mm is al voldoende om het elektriciteitsverbruik met 30 tot 40% te doen stijgen. Regelmatig ontdooien is dus de boodschap.

Wat kunt u nog meer doen?

Natuurlijk zijn dit maar enkele nuttige tips die u kunnen helpen om te besparen op uw energiekosten. U vindt er ongetwijfeld nog veel meer op de website van uw energieprovider. Het loont trouwens de moeite om regelmatig de energietarieven van uw provider te vergelijken met die van andere: zo weet u of u nog wel goed zit bij uw huidige leverancier. Die energietarieven kunt u gemakkelijk checken via de VREG, Test Aankoop of op de sites van de leveranciers zelf. U kunt zich ook steeds inschrijven voor een groepsaankoop via uw gemeente of de provincie.

Toch grote werken gepland?

Beslist u om grote aanpassingen te doen aan uw woning om die energievriendelijker te maken, neem dan vooraf contact op met Miglia. We bekijken samen uw woon- en verbouwverzekering.

Neem contact op met Miglia!


Miglia-advies nodig?


FSMA 0885.868.435 RPR Gent – Fintro is een afdeling van BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, 1000 Brussel (RPR Brussel –BTW BE 0403.199.702). De Fintro agenten zijn bij de FSMA als verzekeringsmakelaar ingeschreven. V.U. Steve Sax, Fintro Oostakker, Oostakkerdorp 38, 9041 Oostakker. Fintro Oostakker Miglia bv is gehouden aan de FSMA gedragscode.Beleid belangenconflict | Gedragsregels Tussenpersoon | Duurzaamheidsbeleid | Remuneratiebeleid