Terug naar overzicht

Telewerken in het buitenland? Overleg met uw werkgever!

Wanneer telewerken enkele jaren geleden nog niet volledig ingeburgerd was, bracht de pandemie daar definitief verandering in. Sommige personen combineren nu telewerken zelfs met een reis naar het buitenland. Maar wat als er zich iets voordoet tijdens zo'n 'workation'? Bent u dan net zo goed verzekerd als wanneer u thuis bent?

Telewerken is overal mogelijk

Of u zich nu thuis bevindt of in het buitenland, u kunt overal uw laptop openklappen. Zolang uw hotel of vakantieverblijf over een goede internetverbinding beschikt, is het vaak perfect mogelijk om daar te werken zoals u dat thuis gewend bent. Wat natuurlijk wel anders is, zijn uw pauzes en vrije tijd. Een verfrissende duik, een wandeling in het bos of op het strand, slenteren door pittoreske straatjes... Een pauze in vakantiesfeer laadt uw energie net iets meer op dan thuis.

Maar kunt u dan zomaar kiezen voor een combinatie van werk en vakantie?

Een workation in uw eigen land of onder de Spaanse zon mag dan aantrekkelijk lijken, toch komt er meer bij kijken dan u denkt. Het inpakken van uw laptop is niet voldoende om zorgeloos te kunnen vertrekken.

Ten eerste moet uw werkgever akkoord gaan, en moeten enkele administratieve zaken samen worden geregeld. Uw (thuis)werklocatie is vermeld in uw arbeidsovereenkomst. Verandert deze werkplek, zelfs als het tijdelijk is, dan dient u uw werkgever daarvan op de hoogte te stellen. Hij/zij moet dan niet alleen uw contract aanpassen, maar ook de informatie doorgeven aan uw arbeidsongevallenverzekeraar. Die moet kunnen vaststellen of u ook in het buitenland verzekerd bent voor arbeidsongevallen.

Wat als het misgaat?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en dat is tijdens een workation helaas niet anders. De buitenlandse context maakt het vaak ook complexer.

  • Heeft u uw werkgever en arbeidsongevallenverzekeraar van tevoren op de hoogte gebracht?

    Dan bent u in principe op dezelfde manier verzekerd als thuis in geval van een arbeidsongeval. Uw verzekeraar bekijkt echter altijd elk geval apart om te beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van een arbeidsongeval.

  • Waren zij niet vooraf op de hoogte?

    Dan bent u nog steeds verzekerd via uw ziekenfonds, maar mogelijk is er dan geen sprake van een arbeidsongeval. In dat geval komt uw arbeidsongevallenverzekeraar ook niet tussenbeide.

Bronnen: De Tijd, telewerken.be

Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Miglia. We staan u graag bij.


Miglia-advies nodig?


FSMA 0885.868.435 RPR Gent – Fintro is een afdeling van BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, 1000 Brussel (RPR Brussel –BTW BE 0403.199.702). De Fintro agenten zijn bij de FSMA als verzekeringsmakelaar ingeschreven. V.U. Steve Sax, Fintro Oostakker, Oostakkerdorp 38, 9041 Oostakker. Fintro Oostakker Miglia bv is gehouden aan de FSMA gedragscode.Beleid belangenconflict | Gedragsregels Tussenpersoon | Duurzaamheidsbeleid | Remuneratiebeleid